w

Jak zrobić lukier? To bardzo proste! Wystarczy kilka minut


Jak zrobić lukier? Dobry lukier do dowolnego ciasta nie wymaga szczególnych umiejętności. Jest prosty i szybki w wykonaniu. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo chyba nie ma niczego lepszego niż świeże ciasto z lukrem!

Lukier to najprostsza polewa do ciast pod słońcem i przez wielu uważana też za najsmaczniejszą. Choć cukier, który jest głównym składnikiem tego przysmaku, z pewnością nie należy do najzdrowszych, to przynajmniej samodzielnie przygotowujemy go w domu i nie musimy obawiać się nieznanego składu, a przede wszystkim szkodliwego oleju palmowego. Dowiedz się, jak zrobić lukier. Zajmie ci to tylko chwilę!

Jak zrobić lukier na ciasto? Najprostszy przepis

Do zrobienia lukru z tego przepisu potrzebujesz tylko dwóch składników: ok. szklanki cukru pudru i 3-4 łyżek wody. To wszystko! Teraz wystarczy kilka prostych czynności.

  1. Cukier puder przesiej sitkiem do miseczki.
  2. Dodaj wodę.
  3. Ucieraj do uzyskania jednolitej, lejącej się masy.
  4. Gotowe, teraz możesz udekorować lukrem swoje wypieki!

Jeśli chcesz, aby lukier był gęstszy i miał bardziej intensywną barwę, dodaj nieco mniej wody.

Jak zrobić dobry lukier bez użycia wody?

Niektórych może to zdziwi, ale smaczną glazurę cukrową da się przygotować nie tylko przy użyciu wody. Można ją zastąpić sokiem z cytryny. Nie obawiaj się, że przez to lukier będzie kwaśny. Soku jest na tyle mało, że nie przykryje on słodkiego smaku polewy, ale nada jej cytrusowego posmaku. Niektórzy nie wyobrażają sobie przygotowania lukru z czymś innym niż sok z cytryny.

Jak zrobić kolorowy lukier?

Kto powiedział, że lukier musi być biały? Od czasu do czasu, na specjalne okazje, można ”pokolorować” lukier barwnikami spożywczymi. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by nadać glazurze kolor za pomocą innych, naturalnych składników, jak np. kakao, kurkuma czy sok malinowy. Odrobina soku z marchwi sprawi, że twój lukier będzie miał apetyczny, pomarańczowy kolor. To jeszcze nie koniec — jeśli masz ochotę poświęcić na przygotowanie lukru nieco więcej czasu — możesz przygotować też zieloną polewę. Jak zrobić lukier o zielonej barwie? Wystarczy dodać zmiksowane liście mięty. Chcesz przygotować niebieską glazurę? Nic prostszego, użyj do zabarwienia swojego lukru soku z jagód.

Jak zrobić lukier z białka?

Niektórzy zamiast wody lub z soku z cytryny używają do zrobienia lukru białka kurzych jajek. W niektórych przepisach łączy się też białka z sokiem albo używa się gorącego mleka. W każdym przypadku proporcje są podobne jak w powyższym przepisie, ale możesz też zastosować inne — wszystko zależy od tego, jak dużo polewy potrzebujesz i tego, jak gęsta powinna być glazura. Pamiętaj, że na ciepłym cieście lukier zasycha bardzo szybko!

Niektórzy używają do zrobienia lukru miksera, aby szybciej uzyskać jednolitą masę.

Co dodać do lukru?

Jeśli chcesz nadać swojej glazurze nieco innego aromatu i smaku, możesz urozmaicić go różnymi dodatkami. Jakimi? Dobrze sprawdzić się np. rum, aromat migdałowy, waniliowy lub likier. Możesz także dodać do polewy wiórek kokosowych, utartej skórki cytrynowej. Jeśli chcesz odrobinę zmienić konsystencje lukru na bardziej miękką i kremową, możesz też dodać odrobiny masła.

Jak zrobić lukier ze zwykłego cukru?

Do zrobienia pysznej polewy możesz też oczywiście użyć zwykłego cukru i utrzeć go na cukier puder. Jak zrobić lukier, kiedy w domu masz akurat tylko cukier kryształ? Do ”przerobienia” go na cukier puder, użyj blendera lub młynka do kawy.

Kiedy już wiesz, jak zrobić lukier, nie pozostało ci nic, jak tylko upiec pyszne ciasto lub ciasteczka i udekorować go samodzielnie przygotowaną glazurą. Smacznego!

Zobacz zdjęcia:

Instagram.com @elizabeth_home_decor

Jak zrobić lukier? W naszym artykule znajdziesz proste sposoby na przygotowanie smacznej, cukrowej polewy.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

córka anny przybylskiej

syn był ciężko chory „Odebrałam to jako wyrok śmierci”

Meghan Markle wcale nie jest w ciąży? To zdjęcie ma być tego najlepszym dowodem